top of page

Drie maanden in Portugal: een terugblik

De tijd vliegt, ook aan de Costa de Prata. Kunnen we het hier gewoon worden? Missen we iets? Tijd voor een terugblik, die deels verklaart waarom Portugal zo hot is bij buitenlanders.


Met een tsjokvol geladen auto kwamen we eind maart aan in Casinhas Fim do Mundo, ons huis in Reguengo Grande dat we enkele jaren geleden veelbetekenend 'Het einde van de wereld' doopten. Aangezien Quinta Charlotte, een ander huis, verhuurd was, werd Fim do Mundo tot midden juni onze stek. Het zwembad was er net afgewerkt, maar er stonden nog heel wat andere klussen op het menu. Er moest afgeschuurd, behandeld, geschilderd en een beetje verbouwd worden. Mét deadline, want vanaf midden juni was ook dit huis verhuurd. Nieuw was dat we opnieuw met de handen moesten leren werken. Nog nieuwer was dat het dit keer zonder stress gepaard ging, ondanks de deadline. Nieuwst was dat Frederik en ikzelf nu véél meer tijd hadden voor elkaar.


Nu het zomer is en alle huizen verhuurd zijn, wonen we in ons appartementje in Lissabon. In deze mini-metropool vind je werkelijk alles wat je ook in België aantreft, op een goeie frituur na dan. En of we niets anders missen? Onze ouders en vrienden weten ons heel makkelijk te vinden. Zelf komen we jaarlijks op vakantie naar België. Bovendien groeit ondertussen de Portugese vriendenkring. Wat wil een mens nog meer. Het feit dat Portugal momenteel zo hip is, ligt aan meer dan de stressloze way of life alleen. Er is de vriendelijke bevolking, de prachtige cultuur en natuur, het goede weer, de schitterende ligging - veraf en toch dichtbij, de lekkere keuken, het goedkope leven, de gunstige fiscaliteit* en ga zo maar door. Het klinkt misschien straf, maar we waren ons nieuwe leven al gewoon vanaf dag één - zonder zever.

* Het Portugese NHR-statuut (Non Habitual Resident) biedt verschillende fiscale voordelen aan mensen die zich in verschillende stadia van hun leven bevinden (gepensioneerden, mensen die werken in bepaalde sectoren, ...). Zie http://nonhabitualresidents.com voor meer info hieromtrent. Opgelet: dit is een commerciële website (die duidelijker is dan de infobrochure van de overheid).


bottom of page