top of page

Leven als God in Portugal, voor beginners

Bij het herlezen van mijn vorig schrijfsel moet ik lachen om mijn belofte om 'vaak' een nieuwe blog te posten. Mijn belofte om jullie te vertellen hoe wij ons hebben voorbereid op de verhuis, wil ik bij deze wel houden. Meer bepaald over het kopen van een geschikte woning.


Quinta Charlotte.

Er bestaat geen algemene regel voor het kopen van een huis, noch in Belgiƫ, noch in Portugal. Als ik terugblik, dan heb ik het gevoel dat we vooral ons hart zijn gevolgd. Toch zit er hier en daar structuur in ons verhaal:


Locatie locatie locatie

Kies waar je wilt gaan wonen. Letterlijk elke streek in Portugal is de moeite waard en alles hangt af van wat je leuk vindt. Om ons te oriƫnteren, bezochten wij de Second Home beurs in Flanders Expo Gent. Daar legden we contact met enkele immobiliƫnkantoren. Daarna kochten we meteen een vliegticket, huurden een wagen en reden enkele dagen het land af, van het ene huis naar het andere.


Makelaar

We vroegen aan makelaars om voor ons een 'huizenronde' te organiseren. In minder dan twee weken tijd vonden we op die manier de quinta van onze dromen. Vooraleer in zee te gaan met een makelaar, legden we ons oor te luister bij andere klanten, om te horen wat hun ervaringen met hem of haar waren. Portugal is momenteel 'hot' in West-Europa, het aanklampen van pakweg een Belg, Nederlander of Duitser is dan ook makkelijk zat.


Advocaat

Een goede advocaat heb je ook nodig. In Portugal vervult de advocaat - die er nog altijd hoge status geniet - grotendeels de rol van de Belgische notaris. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische notariƫle derdenrekening, waarop het saldo van de aankoopsom wordt gestort. In Portugal stort je je centen eerst op de derdenrekening van je advocaat. Als die plots beslist om met je geld aan de haal te gaan, dan ziet de verkoper geen cent - en jij mag naast je geld ook je huis uitwuiven.

Een gouden tip: kies niet blindelings voor de advocaat die door je makelaar naar voren wordt geschoven om God weet welke reden, maar ga eerst na of die persoon ok is. Het netwerk van bijvoorbeeld Belgische, Nederlandse, Franse, of Engelse kopers die je voorgingen, is groot genoeg.


Het koopproces

Het koopproces is vergelijkbaar met dat van Belgiƫ en je advocaat wandelt je er zo doorheen. Eerst wordt een onderhands verkoopcontract (ook wel compromis genoemd) ondertekend, waarin wordt gevraagd om enkele duizenden euro's aan te betalen. Je neemt dus het best een bankkaartlezer mee in je bagage. Daarna is het wachten totdat de authentieke akte wordt verleden bij de notaris, waarna de sleutel wordt overhandigd.

Wat je het best nog op de dag van de sleuteloverdracht regelt, is je watercontract (aangezien dit gemeentelijk geregeld is, moet je daarvoor naar het gemeentehuis, de CĆ¢mara Municipal) en je elektriciteitscontract (daarvoor moet je naar EDP, de Portugese netwerkbeheerder en een van de elektriciteitsaanbieders). Een goede advocaat zal dit samen met jou doen.

Als eigenaar van een woning heb je bovendien een fiscaal identificatienummer (NIF) nodig, nog iets waarbij je advocaat kan helpen.

Proficiat, je hebt een huis gekocht. Laat het verbouwen nu maar beginnen!

Comments


bottom of page